logo

TFB Blog

Fotbalul, performanța și nutriția sportivă

Scopul principal al nutriției sportive este performanța.

Acesta este corelat cu unul dintre obiectivele principale ale sportivilor de top, anume de a progresa constant : fizic, tehnic, tactic, mental și emoțional.

Chiar dacă antrenamentul a fost conceput și pus în practică impecabil, adaptarea sportivului la efort fizic nu va fi aceeași dacă:

  • începe antrenamentul într-o stare de deshidratare
  • nu a consumat suficienți carbohidrați / are niveluri scăzute de glicogen în mușchi și ficat
  • nu aplică strategiile de recuperare după antrenament sau meci

Deci dincolo de faptul că metoda de antrenament este potrivită și aplicată corect, aspectele menționate mai sus vor influența atât performanța și calitatea antrenamentului cât și procesul de recuperare și adaptare după exercițiul fizic.

Acest proces de recuperare și adaptare după exercițiul fizic este esențial în dezvoltarea unui sportiv.

Primul element pentru optimizarea antrenamentului și performanței prin nutriție este să ne asigurăm că sportivul consumă suficiente calorii pentru a asigura energia care se consumă în timpul antrenamentului sau meciului.

Necesarul caloric se calculează în funcție de mai mulți factori printre care:

  • greutatea(masa corporală)
  • durata și intensitatea antrenamentului
  • frecvența antrenamentelor
  • alte activități fizice suplimentare( al sport practicat sau hobby)
  • obiective personale (slăbit sau creștere a masei musculare)
  • și multe altele…

Un deficit energetic cronic adică energia consumată este mai mare decât energia introdusă prin alimentație pe o perioadă mai lungă de timp – reprezintă unul din factorii care duc la epuizare și la așa numitul supra-antrenament.

Cu cât creștem durata, intensitatea și frecvența antrenamentelor cu atât mai mult este nevoie să adaptăm nutriția sportivului astfel încât să aibă combustibil suficient pentru antrenament sau meci cât și nutrienții necesari pentru recuperare.

Pentru fotbaliștii de elită ultimele recomandări de la experți UEFA (publicate în octombrie 2020) recomandă între 3 și 8 g carbohidrați per kilogram corp pe zi, între 1,6 și 2.2 g proteine per kg corp pe zi, iar grăsimile vor contribui cu cca 20-35% din totalul caloriilor consumate într-o zi.

După cum deja bănuiți, acestea se personalizează de nutriționist în funcție de obiectivele sportivului, caracteristicile antrenamentului, conditiile de mediu, etc.

Cred că am reușit să vă pun pe gânduri și să rămâneți curioși pentru că în articolele următoare vom începe să discutăm despre “combustibilul” fotbaliștilor și surpriză: acesta nu este dat de proteine! … așa cum încă mai cred mulți și astăzi…

Salutări & Spor în tot ce vă propuneți!

Leonard Munteanu

Nutriție Sportivă

0771 266 484


Publicat

în

de către

Etichete: