-
Proteinele – cărămizi sau combustibil?
Bine ne-am regăsit în 2025 dragi sportivi, părinți și antrenori! La Mulți Ani cu sănătate & Spor în toate cele bune! Vom începe anul cu un articol despre proteine, unul din macronutrienții importanți prezenți în alimentația unui sportiv. Ce sunt Proteinele? Proteinele sunt compuși organici mari de azot iar din punct de vedere chimic sunt…
-
Lipidele
Funcțiile lipidelor : acest grup de substanțe are mai multe funcții printre care: Lipidele sunt compuși organici cu o structură chimică variată, cu toate acestea au anumite proprietăți fizico-chimice în comun: sunt insolubile în apă și solubile în solvenți organici, de exemplu alcool , acetonă etc Lipidele pot fi clasificate după mai multe criterii: O…
-
Macronutrienții, micronutrienții și Nutriția Sportivă
Adesea cele mai mari realizări – cu cel mai mare impact – sunt cele care țin de chestiunile elementare, de bază. Nutiția Sportivă confirmă acest fapt. Aceasta înseamnă că alimentația naturală, diversificată, corelată cu recomandările specifice obiectivelor sportivului vor reprezenta temelia alimentației. Ce, cât și când mănâncă sportivul, hidratarea înainte, în timpul și după antrenament/competiție…
-
Mușchii și Sistemele Producătoare de Energie
În articolul trecut am demontat mitul proteinelor și am văzut cum carbohidrații și lipidele sunt de fapt principalele surse de combustibil pentru exercițiul fizic. Astazi vom clarifica anumite aspecte mai tehnice despre cum producem energia astfel încat să putem înțelege mai ușor pe viitor sursele și modul de stocare a energiei. Spre deosebire de mașini…
-
Combustibilul pentru Fotbal
În timpul unui meci de fotbal, la jucătorii de teren profesioniști, ritmul cardiac este menținut la o medie de 85% din maxim și intensitatea medie relativă a exercițiului la 70% din consumul maxim de oxigen (VO 2 max) pe durata meciului, echivalent cu o cheltuială de energie de ~1300. ~1600 kcal, în care carbohidrații contribuie…
-
Fotbalul, performanța și nutriția sportivă
Scopul principal al nutriției sportive este performanța. Acesta este corelat cu unul dintre obiectivele principale ale sportivilor de top, anume de a progresa constant : fizic, tehnic, tactic, mental și emoțional. Chiar dacă antrenamentul a fost conceput și pus în practică impecabil, adaptarea sportivului la efort fizic nu va fi aceeași dacă: Deci dincolo de…
-
The Football Brain susține inițiativele sportive pentru copiii cu oportunități reduse
The Football Brain, crede cu tărie că fiecare copil merită șansa să-și urmeze pasiunea pentru fotbal și să învețe prin sport ce înseamnă curajul, munca în echipă și încrederea în sine. Indiferent de unde începi, fotbalul este un drum deschis pentru toți cei care vor să-i descopere tainele, dezvoltându-se atât ca jucători, cât și ca…
-
Vitamina D, Sportul și Sănătatea
În articolul precedent am atras atenția că nivelul de Vitamina D este în mod special important deoarece influențează decisiv metabolismul calciului iar calciul este extrem de important in procesul de creștere al copiilor cat și la structura și funcționalitatea oaselor, mușchilor, tendoanelor, etc. Deoarece mijlocul toamnei este momentul ideal pentru a face analiza pentru vitamina…
-
Nutriția Sportivă la Copii și Juniori
Tinerii sportivi pot avea nevoi nutriționale diferite, deoarece se află într-o fază de creștere, iar fiziologia și metabolismul lor sunt diferite față de adulți. Este important să evidențiem câteva recomandări cheie pentru jucătorii de fotbal de elită juniori. Suportul nutrițional este cheia pentru a ne asigura că jucătorii juniori pot face față cerințelor antrenamentului și…
-
Fotbalul și Nutriția Sportivă
Fotbalul este un joc global care evoluează constant, cu cerințe fizice și tehnice în creștere substanțială ale jocului. Regimurile de antrenament au devenit mai solicitante din punct de vedere fizic, în încercarea de a pregăti jucătorii pentru a face față acestor evoluții și pentru a răspunde nevoilor individuale ale jucătorilor. Realitatea este că cei mai…