Tinerii sportivi pot avea nevoi nutriționale diferite, deoarece se află într-o fază de creștere, iar fiziologia și metabolismul lor sunt diferite față de adulți.
Este important să evidențiem câteva recomandări cheie pentru jucătorii de fotbal de elită juniori.
Suportul nutrițional este cheia pentru a ne asigura că jucătorii juniori pot face față cerințelor antrenamentului și meciurilor.
Un obiectiv suplimentar este acela de a reuși acceptarea pe tot parcursul vieții către alegerile nutriționale bune, deoarece acest lucru va ajuta la optimizarea creșterii, sănătății, performanței, recuperării, adaptărilor la antrenament și compoziției corporale.
Abordarea nutrițională a jucătorilor juniori are provocarea deosebită de a face față tinerilor al căror corp se schimbă pe măsură ce se maturizează biologic, proces care nu se corelează neapărat cu vârsta cronologică.
Jucătorii tineri pot avea nevoi nutriționale diferite de cele ale adulților, deoarece se află într-o fază de creștere și depind mai mult de oxidarea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice. Doza zilnica recomandată (DZR) ale unor micronutrienți esențiali sunt mai mari pentru jucătorii juniori decât pentru adulți.
Nivelul de Vitamina D este in mod special important deoarece influențează decisiv metabolismul calciului iar calciul este extrem de important in procesul de creștere al copiilor cat și la structura și funcționalitatea oaselor, mușchilor, tendoanelor, etc.
Pe scurt, dacă nu avem un nivel corespunzător de vitamina D atunci fixarea calciului este compromisă în bună măsură iar acesta va afecta negativ creșterea și implicit performanța sportivă.
La mijlocul toamnei este momentul ideal pentru a face analiza pentru vitamina D – se numește 25(OH)D și în funcție de rezultat și de greutatea corporală se stabilește mărimea suplimentelor de vitamina D3(în cazul deficitului, insuficienței).
Suplimentele pentru sportivii mai tineri nu sunt recomandate decât în cazul unor deficiențe dovedite prin analize medicale.
Ca și în cazul jucătorilor adulți, accentuarea unei filozofii „în primul rând mâncarea adevărată” este esențială atunci când educăm jucătorii juniori.
Metabolismul Exercițiului fizic la copii
Copiii sunt mai puțin eficienți din punct de vedere metabolic în timpul activităților motorii, ceea ce duce la cerințe mai mari de energie pe kilogram de masă corporală decât adulții în timpul majorității formelor de exerciții fizice. De exemplu, s-a raportat că, copiii au nevoie de cca 30% mai multă energie în timpul alergării.
Necesarul de fluide
S-a raportat prin studii științifice că tinerii sportivi subestimează cantitatea de lichid pe care trebuie să o consume în timpul exercițiilor prelungite pentru a rămâne hidratați, mai ales în condiții calde și umede și în special atunci când singurul lichid disponibil pentru ei este apa.
Proteine
Pentru a le susține creșterea și dezvoltarea, copiii și adolescenții au cerințe de proteine relativ mari în comparație cu adulții. Dacă adulții sedentari au nevoie de 0.8-1 gram/kg corp/zi la copii necesarul este între 1.5 – 2 grame/kg corp/zi necesar care de obicei este realizat destul de ușor.
Provocarea este legată de consumul de carbohidrați, atât la copii cât și la adulți, deoarece carbohidrații sunt combustibilul principal pentru exercitiul fizic de intensitate mare. Mai multe detalii in articolele următoare…
Pe curând & Spor în toate cele bune!
Leonard Munteanu – Nutriționist – Nutriție Sportivă