logo

TFB Blog

Vitamina D, Sportul și Sănătatea

În articolul precedent am atras atenția că nivelul de Vitamina D este în mod special important deoarece influențează decisiv metabolismul calciului iar calciul este extrem de important in procesul de creștere al copiilor cat și la structura și funcționalitatea oaselor, mușchilor, tendoanelor, etc.

Deoarece mijlocul toamnei este momentul ideal pentru a face analiza pentru vitamina D – aș vrea să adaug cîteva informații relevante care să vă determine să dați importanța cuvenită acestei vitamine cruciale atat pentru sănătate cât și pentru performanța sportivă.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi(liposolubilă) care acționează ca un precursor steroidian pentru diferite procese metabolice, de unde și denumirea de vitamină hormon.

Printre altele, reglează expresia a peste 900 de variante de gene umane.

În urma a numeroase studii efectuate reiese că circa 90% din populația lumii prezintă niveluri inadecvate de vitamina D care sunt asociate mai departe cu un risc crescut de fracturi și un efect catabolic asupra țesutului muscular care cauzează o slabiciune musculară și o reducere a performanței sportive.

Studiul vitaminei D este important deoarece mulți sportivi, printre care și jucătorii de fotbal, prezintă un deficit de vitamina D în timpul lunilor de iarnă, în special.

In România, în timpul acestei perioade de iarnă nu există radiație UVB cu intensitatea și lungimea de undă potrivită pentru a putea produce vitamina D prin expunere la soare, astfel că suplimentele cu vitamina D3 sunt principalul mijloc de a ne asigura că dispunem de un nivel optim.

Pentru a susține adaptarea organismului la exercițiul fizic precum și pentru sănătatea oaselor, mușchilor și sistemului imunitar este recomandat ca jucătorii de fotbal să corecteze orice deficiență cu doza potrivită de supliment în perioada de iarnă.

Protocolul Institutului Australian de Sport

  • Cantități mici de vitamina D se găsesc in anumite alimente:pește gras, gălbenuș de ou, alimente fortificate cu vitamina D. Totuși alimentele nu furnizeză suficientă vitamina D.
  • Sunt suficiente dovezi științifice care confirmă că suplimentarea cu vitamina D la sportivii cu niveluri mici de vitamina D are efecte benefice asupra performanței sportive, în special la forță, putere, timp de reacție și echilibru.
  • La sportivi, nivelurile mai mari de vitamina D sunt preferate pentru a permite o mai mare siguranță și pentru a optimiza performanța (comparativ cu nivelurile considerate optime pentru populația obișnuită).

Anumite agenții și specialiști care lucrează cu sportivi de elită stabilesc propriile intervale preferate pentru nivelul dorit de vitamina D.

Concluzii & Aplicarea informațiilor in practică

La mijlocul toamnei este momentul ideal pentru a face analiza pentru vitamina D – se numește 25(OH)D și în funcție de rezultat și de greutatea corporală se stabilește mărimea suplimentelor de vitamina D3(în cazul deficitului, insuficienței).

Informațiile de mai sus sunt importante pentru populația generală și mai ales pentru sportivi.

Este esențială monitorizarea prin intermediul analizeli de sânge și colaborarea cu un specialist(nutriționist, medic) pentru a ne asigura că sportivii au un nivel optim de vitamina D pe parcursul întregului an.

Pe curând & Spor în toate cele bune!

Leonard Munteanu – Nutriționist – Nutriție Sportivă

0771 266 484


Publicat

în

de către

Etichete: