În timpul unui meci de fotbal, la jucătorii de teren profesioniști, ritmul cardiac este menținut la o medie de 85% din maxim și intensitatea medie relativă a exercițiului la 70% din consumul maxim de oxigen (VO 2 max) pe durata meciului, echivalent cu o cheltuială de energie de ~1300. ~1600 kcal, în care carbohidrații contribuie cu aproximativ 60%–70% din totalul aprovizionării cu energie.
Așadar începem cu demontarea unui mit legat de proteine și energia necesară exercițiului fizic. Proteinele nu reprezintă combustibilul pentru exercițiul fizic, ci au funcție structurală, asemenea cărămizilor cu care construim un zid. Au o funcție energetică doar în cazuri excepționale, în special când există un deficit major de carbohidrați.
Pentru majoritatea situațiilor există 2 tipuri de combustibil pe care corpul le folosește în funcție de intensitatea exercițiului fizic: carbohidrați și lipide(grăsimi).
În 1842 Justus von Liebig afirma ca proteinele sunt principalul combustibil pentru contracția musculară, însă la scurt timp a fost dovedit greșit de alți cercetători.
De atunci multe studii științifice au investigat rolul grăsimilor și al carbohidraților în timpul exercițiului fizic și contribuția lor la consumul energetic.
În imaginea de mai sus putem vedea că atunci când intensitatea exercițiului fizic este mică spre medie vom avea o cantitate mai mare de lipide( grasime) folosită ca și combustibil, iar pe masură ce crește intensitatea crește și procentul de carbohidrați folosit drept sursă de energie.
Pe efort maximal( de ex. sprint, sărituri, exerciții izometrice, haltere) carbohidrații reprezintă aproape în exclusivitate sursa de energie.
Deci pentru un jucător de fotbal este extrem de important să consume suficienți carbohidrați înainte și în timpul unui antrenament/meci( vom vedea exact cât și când într-un articol viitor) .
Pentru lipide(grăsimi) nu este nevoie să ne facem griji deoarece fiecare sportiv are destul la purtător, unii chiar prea mult.
Care este diferența dintre exercițiile aerobe și anaerobe?
Aerobic și anaerob sunt termeni care definesc modul în care corpul produce energie.
Aerobic înseamnă „cu oxigen”. Când participați la o activitate continuă care vă crește ritmul cardiac, celulele dumneavoastră folosesc oxigen pentru a produce energie. Un exemplu de exercițiu aerobic este mersul pe jos.
Anaerob înseamnă „fără oxigen”. Când te angajezi într-o activitate rapidă, de mare intensitate, celulele tale nu folosesc oxigen pentru a produce energie. Un exemplu de exercițiu anaerob este ridicarea de greutăți.
În articolul următor vom vedea care sunt cele 3 sisteme producătoare de energie și va fi ușor să înțelegem de ce se termină bateria la unii fotbaliști, înainte de terminarea antrenamentului/meciului.
Pe curând
&
Spor în toate cele bune,
Leonard Munteanu
Nutriție Sportivă
0771 266 484