În articolul trecut am demontat mitul proteinelor și am văzut cum carbohidrații și lipidele sunt de fapt principalele surse de combustibil pentru exercițiul fizic.
Astazi vom clarifica anumite aspecte mai tehnice despre cum producem energia astfel încat să putem înțelege mai ușor pe viitor sursele și modul de stocare a energiei.
Spre deosebire de mașini care, folosesc diverse surse de căldură, pentru a produce energie mecanică, de exemplu:
- motoare pe lemne, cărbuni, motorină, benzină
- corpul uman nu este capabil să convertească căldura în alte tipuri de energie.
Celulele au nevoie deci de o substanță care este capabilă să primească energia eliberată de multiple reacții chimice și în același timp capabilă să transfere energia necesară pentru reacții chimice.
În corpul nostru această substanță este reprezentată de ATP – adenozin trifosfat. Adenozin trifosfat (ATP) este sursa de energie pentru utilizare și stocare la nivel celular.
La nivelul mușchilor există o concentrație mică de ATP care este estimată că ar putea susține o activitate musculară de intensitate maximă de numai 2 secunde.
Așadar este nevoie de anumite sisteme care să poată produce energia necesară contracției musculare în funcție de intensitatea exercițiului fizic.
Mușchii au la dispoziție trei surse/sisteme producătoare de energie :
- Sursa imediată
- Sursa non-oxidativă
- Sursa oxidativă
- Sursele imediate de energie sunt date în principal de ATP și PCr (fosfocreatină)
Spuneam deja că cantitățile de ATP din mușchi sunt mici și pot susține doar 2 secunde o activitate musculară intensă în schimb ATP împreună cu PCr pot susține activitatea musculară intensă între 5 și 15 secunde după care vor intra în acțiune celelalte surse de energie.
- Surse non-oxidative de energie (glicolitice)
Combustibilul pentru acest sistem producător de energie este dat de glucoză și glicogen.
Cantitativ, această sursă de energie este superioară cele imediate dar activitățile musculare intense cu o durată de peste 30 de secunde nu pot fi menținute fără ajutorul celei de-a treia surse: sistemul oxidativ.
Glicogenul este o formă de glucoză – sursa principală de energie pe care corpul o stochează în principal în ficat și mușchi. Corpul tău are nevoie de carbohidrați din alimentele pe care le consumi pentru a forma glucoză și glicogen.
Este glicogenul un carbohidrat?
Glicogenul provine din carbohidrați (un macronutrient), dar din punct de vedere tehnic nu este un carbohidrat. Când mănânci alimente și bei lichide care conțin carbohidrați, corpul tău le digeră și le transformă în glucoză, astfel încât să poată folosi glucoza ca și combustibil. Glicogenul este forma stocată de glucoză. Este format din multe molecule de glucoză conectate.
- Surse de energie oxidative
Combustibilul pentru sistemul oxidativ este dat de carbohidrați, grăsimi și anumiți aminoacizi.
Carbohidrații și grăsimile sunt principalul combustibil folosit de acest sistem iar aminoacizii sunt în mod excepțional folosiți pentru a produce energie pentru activitatea musculară.
În imaginea de mai sus putem vedea că atunci când intensitatea exercițiului fizic este mică spre medie vom avea o cantitate mai mare de lipide( grasime) folosită ca și combustibil, iar pe masură ce crește intensitatea crește și procentul de carbohidrați folosit drept sursă de energie.
De asemenea , sistemul oxidativ este necesar pentru a restabili gata de lucru sistemele imediate și non-oxidative după exerciții intense.
Tipul și intensitatea exercițiului fizic vor determina ce fel de combustibil folosește corpul pentru a produce energie pentru contracțiile musculare.
Carbohidrații sunt principalul combustibil pentru jucătorii de fotbal.
Fiind unul dintre cele mai solicitante sporturi din punct de vedere fizic, fotbalul necesită mișcare constantă, sprint, sărituri și deci explozii intense de energie.
Pentru a performa cel mai bine, jucătorii de fotbal trebuie să-și alimenteze corpul cu nutrienții potriviți, carbohidrații fiind în centrul dietei lor în anumite momente ale sezonului.
Ei furnizează energia necesară pentru rezistență, viteză și mișcări explozive, susțin, de asemenea, funcția cognitivă și ajută la recuperarea după exercițiu, după cum vom vedea în articole viitoare.
Ce, cât și când mănâncă un jucător de fotbal îi va susține sau afecta performanța.
Leonard Munteanu
Nutriție sportivă
0771 266 484