logo

TFB Blog

De la Pasiune la Carieră Profesională în Fotbal.  Interviu cu Andrei Cristea & The Football Brain

Mult poate fi discutată, comentată și dezbătută cariera lui Andrei Cristea, ceea ce și continuă să o facă microbiștii români. Însă talentul și pasiunea sportivului pentru fotbal nu lasă loc pentru discuții. 

Simbol al echipei FC Politehnica Iași, erou la București, iar în prezent antrenor la ACSFC Dinamo București, activitatea fotbalistică a lui Andrei Cristea le-a cunoscut pe toate – succese și dezamăgiri, suișuri și coborâșuri, trofee și tristeți.

Becali, Steaua și Valencia

La 18 ani, Andrei Cristea a debutat în prima divizie pentru echipa FCM Bacău. Peste 2 ani, Gigi Becali a pus pe masă $1,2 milioane pentru a-l transfera pe puștiul minune la Steaua București, alături de care a cucerit 2 titluri.

În Ghencea, a intrat în istorie cu renumita „dublă” care a dus meciul la penalty-uri și eliminat Valencia din șaisprezecimile Cupei UEFA. Astfel, echipa antrenată atunci de Walter Zenga a obținut calificarea.

„Minunea de la Liberec”

După două sezoane petrecute la Steaua, Cristea s-a transferat la FCU Poli Timișoara, urmată de prima experiență la Politehnica Iași. Totuși, fotbalistul a scris o filă nouă în povestea fotbalului românesc în tricoul lui Dinamo București. 

În sezonul 2009-2010, Dinamo a reușit să întoarcă un scor de 0-3 pe teren propriu, împotriva celor de la Slovan Liberec. Andrei Cristea a marcat primul gol în debutul partidei câștigate de „câini.” În același sezon, acesta a devenit golgheterul României, cu 16 goluri în 29 de meciuri jucate.

Regele din Copou

După un transfer în Germania, la Karlsruher SC și o accidentare gravă, Andrei Cristea s-a întorc la Dinamo, însă s-a transferat apoi la FC Brașov, urmată de Qabala FK, US Salernitana și Martina Franca.

În 2016, Cristea și-a anunțat revenirea la Iași, echipă unde a fost supranumit „regele Copoului” și a jucat până în 2022, cu o întrerupere în 2019, sezon în care a jucat pentru CS Universitatea Craiova. Cu toate că și-ar fi dorit să continue la Iași, ultimul sezon din cariera fotbalistică Andrei Cristea l-a petrecut la CS Mioveni.

Palmares

Andrei Cristea a jucat de-a lungul carierei la FCM Bacău, FCSB, Poli Iași, Dinamo, Karlsruher, FC Brașov, Qabala, Salernitana, AS Martina Franca, Universitatea Craiova și CS Mioveni.

În cariera de fotbalist, Andrei Cristea a cucerit:

  • Două titluri de Liga I cu Steaua București (04/05 și 05/06);
  • Supercupa  României în 2012 cu Dinamo București.

Dacă ești antrenor, preparator fizic sau fan al fotbalului românesc, The Football Brain te invită la interviul De la Pasiune la Carieră Profesională cu Andrei Cristea, unde vei descoperi ceea ce nu s-a scris sau vorbit despre cariera eroului fotbalului românesc.

Vrei să afli parcursul lui Andrei sau ai câteva curiozități pe care ai dori să i le adresezi?  Lasă aici întrebarea ta pentru legenda fotbalului ieșean.


Publicat

în

de către

Etichete: